Dags för solpaneler!

Nu efter den här grymma sommaren vi haft där vi i stort sett har haft tre månader i streck med konstant solsken så har jag börjat fundera en hel del på att belägga vårt hus i Sandared med Solpaneler. Under vinterhalvåret så tjänar det ju förmodligen inte mycket till men ska vi fortsätta att ha sådana här somrar så lär man kunna få ihop en hel del el under sommarhalvåret. Fördelen med att producera dina egen el är ju att förutom att du förhoppningsvis blir självförsörjande, i alla fall under sommarhalvåret, även att du kan sälja solel som du har som överskott.

Mitt nuvarande elbolag köper dock inte solenergi så jag behöver hitta ett nytt elbolag om jag skall göra verklighet av mina tankar. Efter att ha suttit och googlat runt en del så hittade jag Göta Energi som ett av elbolagen som köper överskott av solel. I övrigt så verkar de vara ett bra elbolag som generellt håller låga priser och har en kundservice som fått flertalet priser så det verkar ju klart lovande. Såg även att de hade en tilläggsprodukt som heter rent vatten där man är garanterad miljöel från enbart vattenkraft. Samtidigt är man med bidrar till vattenförsörjningen i världen genom att en del av pengarna går till Water aid. Toppen tycker jag som älskar vatten, båtliv och hela den grejen!

Tror jag skall testa deras kundservice och ringa dem med alla de frågor som jag har om solel, solpaneler och övrigt relaterat. Till att börja med så är ju själva investeringen rätt så dyr i första skedet. Sen är det ju en del praktiska frågor som man funderar på. Som t.ex. på vintern när det kommer snö, klarar panelerna av detta eller måste man upp på taket och skotta? Hur hållbara är panelerna? Ska man räkna in i budget att man måste byta ut en eller ett par paneler per år t.ex? Finns en del frågor som synes och hade ju vart skönt att få klarhet i detta innan man börjar realisera allt.

Delvis så gör man ju detta för att spara in pengar på elförbrukningen på lite sikt men givetvis är det även med tanke på miljön. Känns ju på något sätt väldigt skönt att bli lite mer självförsörjande.

Nästa steg därefter är ju att ta in offerter från solpanelsföretag. Får börja kika på bolag i Borås kommun och ta i tre offerter tänker jag mig. Spännande att rodda i detta men kommer bli skönt när allt är klart och man bara kan sitta och hoppas på att solen ska komma fram så man kan producera lite el!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *